Folklórny súbor Maguráčik spoznával svet

08.07.2013 Poprad

Poprad 8. júla (TASR) - Posledný školský víkend a začiatok prázdnin si kežmarský folklórny súbor Maguráčik spestril výletom do Bieloruska. Na pozvanie organizátorov, okresného domu kultúry a mesta Dobrovno, sa folkloristi zúčastnili na jubilejnom 20. ročníku festivalu Dubrovské hlasy.
„Tento zájazd absolvovalo 40 členov súboru so svojimi vedúcimi. Mestečko Dubrovno je malé mesto s počtom okolo 9000 obyvateľov a leží na známej rieke Dneper. Práve v tomto meste sa už po 20-krát stretli nositelia tradičnej kultúry z rôznych štátov na tomto festivale,“ informoval Juraj Švedlár z Podtatranského osvetového strediska. Okrem Slovenského Maguráčika a domácich tu boli súbory z Estónska, Litvy, Lotyšska, Poľska, Rumunska, Ruska, Ukrajiny a Turecka. Celkom 20 kolektívov prinieslo podľa Švedlára pestrú škálu tradičnej kultúry rôznych regiónov Európy.
„Festival začal pravidelným stretnutím zúčastnených kolektívov, účastníci si uctili pamiatku padlých v druhej svetovej vojne pri veľkom pamätníku v Ribalkine a program pokračoval otváracím ceremoniálom a dojímavou a zaujímavou výmenou tradičného Slovanského zvyku, chlebom,“ objasnil Švedlár.
Každý kolektív priviezol svoj tradičný bochník chleba, ktorý si súbory vzájomne vymenili v akte uvítacieho programu. Nasledoval krátky sprievod k Dnepru spojený s púšťaním venčekov priateľstva. Ďalšou zaujímavosťou bolo podľa Švedlára odovzdávanie krojovaných bábik, ktoré zapĺňali výstavné priestory mestského úradu v Dubrovne a tiež koberec sveta, ktorý je zostavený s vyšívaných prestieraní jednotlivých krajín, ktoré so sebou priviezli na festival. Tento koberec zaplnil stenu úradu v Dubrovne. Program pokračoval vystúpením súborov v okolitých obciach, pričom Maguráčik sa predstavil v dedinke Jakubava celovečerným predstavením svojho repertoáru.
Následne sa uskutočnil ceremoniál sadenia stromčekov, javorovej aleje. „Záverečný galaprogram všetkých účastníkov bol výraznou bodkou ukončenia festivalu. Maguráčik, napriek tomu, že bol jediný zahraničný účastník s vekovou kategóriou detí, zanechal veľmi dobrý dojem a potvrdil, že tradičná kultúra Slovenska nepozná vekové rozdiely a prináša oživenie v podobe zvykov, piesní a tancov našich predkov,“ uzavrel Švedlár.
 

Vyberte región